2005-10-26

Öppenhet värd att bevara

Som jag har skrivit tidigare här finns det planer på att ersätta journalisternas lagstadgade rätt att komma in och arbeta i Riksdagshuset med särskilda föreskrifter som är lättare att ändra i om riksdagsförvaltningen tycker att de skulle behövas. Det är säkerhets- och kontrollargument som ligger bakom de här idéerna.

Ett ackrediteringssystem skulle göra det lättare för riksdagsförvaltningen att hålla koll på vilka företrädare för media som vistas i riksdagen. Men baksidan av det är att det blir skillnad på journalist och journalist. För vissa kommer det att gå bra att bevaka makthavarna i deras korridorer, för andra blir det svårare att göra det. Det är inte svårt att föreställa sig vilka trovärdighetsproblem som ryms i en sådan ordning. Det vore därför olyckligt om de nya föreskrifterna blir verklighet. Likväl är det en högst trolig förändring.

På onsdagen beslutade riksdagsstyrelsen att lägga fram förslaget om de nya reglerna till riksdagen. Förvisso heter det att ”Öppenheten gentemot allmänheten och företrädare för media ska särskilt beaktas”, men samtidigt sägs det att ”de nuvarande reglerna för tillträde har vissa brister. Ett exempel är att dagens tillträdeskontroll [av journalister] i praktiken inte ligger hos riksdagen självt, utan hos andra organisationer.” Med andra ord journalister behöver inte be om lov för att få jobba i riksdagen. Så borde det vara även fortsättningsvis. Öppenhet vinner alla på, inte bara de som granskar utan även de som granskas.

Inga kommentarer: