2005-10-02

Turkiet för "främmande" för KDU

Samtidigt som EU:s utrikesministrar sitter i krismöte om Turkiets planerade förhandlingsstart imorgon för att få Österrike att acceptera att turkiskt medlemskap är målet för förhandlingarna får den österrikiska linjen - privilegierat partnerskap som slutmål för förhandlingarna - stöd här hemma av Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).

”Europa är historiskt sett en kontinent med en gemensam grund i kristendomen och den västerländska humanismen, och vi menar att detta faktum spelar in för den folkliga identifikationen med ”Europa”. Turkiet tillhör inte den historiska europeiska gemenskapen, och det finns skäl att anta den stora del av Turkiet (96 procent) som ligger i Asien även fortsättningsvis kommer att hämta fler kulturella influenser från närområdet än från Bryssel eller Stockholm.” skriver KDU i ett pressmeddelande.

Turkiet är inte moget för EU-medlemskap än på många år, men det beror på att landet inte uppfyller Köpenhamnskriterierna ännu, inte på att ett i huvudsak muslimskt land skulle vara kulturellt främmande för EU. KDU kanske inte har tänkt på det, men det bor faktiskt åtskilliga miljoner muslimer i EU idag.

Inga kommentarer: