2005-10-31

Göra en Ohly

Lars Ohly har slutat kalla sig kommunist, meddelade han i Agenda igår. För några veckor sedan blev det känt att han lämnat Svensk-kubanska föreningen, som är så Castro-trogen att medlemmarna skulle kunna få för sig att spika för fönster och dörrar här hemma när det är orkanvarning i Havanna.

När kd-ledaren Göran Hägglund noterade att Ohly lämnat föreningen i partiledardebatten 12 oktober svarade Ohly att: ”Göran Hägglund ska inte jubla för högt över att jag har valt att lämna Svensk-Kubanska Föreningen, för jag är nämligen en stark anhängare av Kubas rätt till självbestämmande, mot USA:s ekonomiska krigföring.”
Inte ett ord om Kubas demokratirörelse…
Ohly förklarade sedan att han förstår de partivänner som fortfarande är medlemmar, av vilka flera sitter i partistyrelsen: ”Det finns ingen antidemokrat i Vänsterpartiet. Därför är frågan bara till för att etablera en bild som Göran Hägglund vet inte stämmer.”
Alltså, det är helt okej att vara med i Svensk-kubanska föreningen, men Ohly väljer att avstå för att inte utsättas för kritik. Samma sak nu, Lars Ohly tänker inte längre använda sig av begreppet kommunist, men har inte ändrat politisk åsikt.
Att göra en pudel är att ångra sig. Att göra en Ohly är att slingra sig.

Inga kommentarer: