2005-10-12

Vem tar vem?

Efter dagens partiledardebatt i riksdagen är det slående vilken styrkeförskjutning som skett i inrikespolitiken sett över bara några år. En given kommentar efter en debatt som denna för bara något år sedan hade varit att de borgerliga partierna har en sammantaget bättre politik för Sveriges problem och möjligheter, men att Göran Persson dominerar med sin retorik. Den enda som då på allvar kunde bjuda honom motstånd i talarstolen var Alf Svensson. Den märkliga ordningen i de här partiledardebatterna, att statsministerns anförande kommer sist istället för först, gav dessutom Göran Persson en möjlighet att risa och rosa sina motståndare som en gammaldags skolmagister innan han lunkade tillbaka till Rosenbad med ett snett leende på läpparna.

Idag är situationen en annan. Det är moderatledaren Fredrik Reinfeldt som dominerar retoriskt och utstrålar sådant där fotogeniskt självförtroende. Göran Persson känns förvånansvärt ofta ofokuserad och trött, så även i dagens debatt. Samtidigt har Maud Olofsson växt som en blåkornsgödd bönstjälk i partiledarrollen och Göran Hägglund börjar titta fram på allvar ur Alf Svenssons skugga. Lars Leijonborg är den enda borgerliga partiledare som inte överraskar. Han lunkar på, men gott så.

Den borgerliga alliansen utgör ett tydligt regeringsalternativ. Men vilken regering som en röst på socialdemokraterna innebär förblir en öppen fråga. I det rådande läget blir Göran Perssons envisa besked om att han vill bilda en socialdemokratisk regering bara tröttsam. Vill socialdemokraterna regera tillsammans med miljöpartiet, som (ånyo) kräver ministerposter för att stödja dem? Eller vill Göran Persson ha med Lars Ohlys vänsterparti, som har börjat citera Marx i policydokument igen? Hur ställer sig socialdemokraterna till de nya partier som försöker vinna väljarnas stöd för platser i riksdagen?

Fredrik Reinfeldt har en poäng när han säger att det bara finns ett tydligt regeringsalternativ, nämligen den borgerliga alliansen. Snart måste Göran Persson hitta ett svar på hur alternativet ser ut för det parti han än så länge leder.

Inga kommentarer: