2005-08-29

Låt riksdagen förbli öppen

Nu har ansökningsformuläret för ackreditering av journalister till riksmötets öppnande lagts upp på riksdagens hemsida. Alla medieföreträdare måste skaffa särskild ackreditering för öppnandedagen. Apropå det finns det anledning att betona vikten av att värna riksdagens öppenhet.
Villkoren för massmedias tillträde till riksdagens lokaler regleras i dag i Lagen om säkerhetsskydd i riksdagen (SFS 1983:953 27–30 §). Alla journalister kan komma in och arbeta i riksdagshuset. Det räcker att visa upp presslegitimation. Vid speciella tillfällen, som riksmötets högtidliga öppnande, måste alla ansöka om ackreditering. Men nu finns ett förslag som varit uppe för diskussion på ett par möten i riksdagsstyrelsen om att ersätta denna lagstadgade rätt med särskilda föreskrifter. Föreskrifter som kan komma att göra skillnad mellan de journalister som regelbundet bevakar riksdagens arbete och andra medieföreträdare. Ett sådant nytt ackrediteringssystem för när olika journalister får passera tröskeln vore olycklig. Det finns en risk att trovärdigheten i rapporteringen skadas om vissa företrädare för media ges speciella tillstånd att vistas fritt i maktens korridorer medan andra måste ansöka varje gång de vill göra det.
Talman Björn von Sydow brukar framhålla hur viktigt det är att slå vakt om riksdagens öppenhet. Ett bra sätt att göra det är att låta bli att försvaga journalisternas möjligheter att bevaka riksdagsarbetet.

Inga kommentarer: