2005-10-19

Saddam Hussein där han hör hemma

Det var inget annat än en historisk händelse när Saddam Hussein idag ställdes inför rätta i specialtribunalen i Bagdad. Som väntat slog han genast an en ton av trots och förnekelse inför domstolen och det lär han fortsätta att göra när rättegången som nu suspenderats en dryg månad återupptas. Men de hemska förbrytelser som ex-diktatorn är skyldig till kommer att komma fram i ljuset vad han än gör. Bevismaterialet är lika omfattande som det är skrämmande.

Rättegången är viktig inte minst med tanke på den relativisering av förtrycket under Saddams decennier vid makten som många ägnar sig åt när de jämför med dagens kaotiska och farliga vardag i Irak. Men det var inte bättre förr. Nej, det var verkligen inte alls bättre förr.

Så vad kommer att hända med Saddam Hussein om tribunalen finner honom skyldig? Dödsstraff nämns. Men det nya Irak har nu en möjlighet att förpassa sådana bödelfasoner till historien. Dödsstraff borde inte höra hemma i ett land som har möjlighet att bli ett demokratiskt föredöme i en region där våld präglar vardagen för så många människor.

Inga kommentarer: