2005-08-27

Temperaturen stiger

Semestern är slut och termometern visar obönhörligen att sommaren snart också är det. Nåja, den politiska temperaturen stiger i alla fall. Folkpartiet har haft landsmöte, moderaterna håller stämma och i nästa vecka träffas alliansens partiledare hemma hos Göran Hägglund i Bankeryd.
Liberalernas landsmöte mildrade tack och lov den integrationspolitiska rapportens förslag om automatisk utvisning eller avvisning av utländska medborgare som begår grova brott. Partiet har många riktigt intressanta integrationspolitiska idéer. Att låta dem hamna i skuggan av ett konstigt ”utvisningsförslag” var bara dumt.
I en helt annan fråga, ersättningsnivån i sjukförsäkringen, hade det inte skadat om Lars Leijonborg skickat en signal från landsmötet om att partiet på allvar är berett att kompromissa med 80-procentnivån. Förslaget om att se över nivån först vid en kontrollstation efter halva mandatperioden, om det blir maktskifte var inte speciellt förtroendeingivande. Att skjuta upp avgörandet i en fråga som socialdemokraterna kommer att avkräva alliansen svar på i valrörelsen vore dömt att misslyckas. Som Johan Schück skriver i en artikel i Dagens Nyheter i dag får de flesta som blir sjuka mer än 80-procent av lönen genom avtalsförsäkringarna. Så varför göra 80-procentnivån nästan helig när den ändå inte säger allt om den verkliga situationen för sjukskrivna?

Inga kommentarer: