2005-07-18

Sten i glashus

I måndagens Eskilstuna-Kuriren står det att medlemmar i Svensk-Kubanska Föreningen i Eskilstuna hungerstrejkar sedan i lördags. Den Castro-trogna föreningen protesterar mot att fem kubaner sitter fängslade i USA dömda till långa fängelsestraff för spioneri.
En av medlemmarna förklarar i tidningen att de valt att hungerstrejka för att den metoden drar till sig uppmärksamhet. Det står dem så klart fritt att göra det, liksom att hoppas att deras protest ska bidra till att de dömda i USA får nya rättegångar eftersom domarna enligt föreningen är politiska.
I Kuba finns däremot ingen rättighet att protestera. Där är dessutom alla domar politiska. Den som demonstrerar mot regeringens politik kan räkna med att trakasseras eller arresteras. Domstolarna och åklagarna är underställda regeringen och nationalförsamlingen, med andra ord kommunistpartiet.
I kubanska fängelser sitter samvetsfångar som av och till hungerstrejkar i protest mot att de dömts till decennielånga fängelsestraff. De så kallade brott de begått är att de har arbetat demokratiskt – utanför den kommunistiska statens kontroll – som journalister, bibliotekarier, politiker, människorättsaktivister eller i fackliga sammanslutningar.
Samvetsfångarna hungerstrejkar inte för att det ”drar till sig uppmärksamhet”. För dem finns inga andra sätt kvar att protestera eftersom den regering som Svensk-Kubanska Föreningen troget sluter upp bakom har berövat dem deras rättigheter.

Inga kommentarer: