2005-07-27

SSU, nej tack

Göran Persson säger att han alltid är i tjänst. Beslutet att inte gästa SSU:s kongress nästa vecka med hänvisning till semester är därför inte speciellt trovärdigt. Han var varit på alla andra SSU-kongresser sedan han blev vald till partiordförande.

Naturligtvis ska Perssons frånvaro ses i ljuset av fifflet med medlemssiffrorna i ungdomsförbundet. Han vill helt enkelt inte förknippas med SSU just nu. Men det är inte bara en markering riktad mot dem. För det första skulle ju deltagande på kongressen kunna påminna en och annan om andra så kallade affärer inom arbetarrörelsen. För det andra skulle ju journalisterna kunna ställa obekväma frågor om hur det kommer sig att ministrar i regeringen med förflutet i SSU-toppen kommit så lindrigt undan. Uppblåsta medlemssiffror är ju inget nytt.

Hur som helst borde SSU:arna inte ha svårt att förstå Perssons beslut. Som Johnny Munkhammar noterade under Almedalsveckan vill de ju ibland inte ens själva bli förknippade med SSU. När de delade ut flygblad på Visbys gator var avsändaren Unga Socialdemokrater.

Inga kommentarer: