2006-01-02

Två tankar som inte hänger ihop

Apropå vänsterpartiet, Lars Ohly var gäst i Ekots lördagsintervju häromdagen. I den kallade han sig för en ”mycket stark kritiker” av övergrepp och bristen på demokrati på Kuba. En mycket tyst kritiker är väl en med sanningen mer överensstämmande beskrivning apropå att han nyligen lämnat den karibiska diktaturens svenska stödförening.
Inte nog med det: Ohly säger i intervjun att det finns samvetsfångar på Kuba och att det är förfärligt. Samtidigt ger han Eva Björklund, Castro-kramaren i partistyrelsen, rätt när hon förnekar förekomsten av samvetsfångar.
Ohly tycker att hon har rätt eftersom vissa personer som sitter i fängelse skulle göra det ”i vilket land som helst om de begick motsvarande gärningar”. Problemet är bara att de personer som Björklund inte anser vara samvetsfångar är samma personer som Amnesty anser vara det och som Ohly i ena andetaget värnar om – för att i nästa ifrågasätta.
"Vi måste lära oss i vänstern att tänka två tankar samtidigt", säger Ohly klädsamt självkritiskt apropå att kunna kritisera Kubas regering och stödja Kubas oberoende. Han har uppenbarligen mycket kvar att lära om vad det betyder att tänkta två tankar. Till exempel att de ska hänga ihop.

Inga kommentarer: