2006-01-23

Fri att yttra sig

Lagom till EU:s granskning av det turkiska rättssystemet har det pinsamma åtalet mot författaren Orhan Pamuk lagts ner. Han har stått anklagad för att ha kränkt den turkiska nationalkänslan genom att påtala folkmordet på armenier under första världskriget och offren för de gångna decenniernas strider mot kurdisk gerilla i östra Turkiet.
Att åtalet lagts ner visar att Turkiet har förändrats på senare år. Att det överhuvudtaget inleddes visar hur mycket reformarbete som återstår. Turkiet vill in i EU och skulle verkligen berika det europeiska samarbetet, men då duger det inte att ha sanktionerad beröringsångest över det förflutna.
I en artikel i The New Yorker i december skrev Orhan Pamuk apropå åtalet att han inte trodde att han skulle hamna i fängelse. I det fick han rätt. Han skrev även att han tror att den intoleranta nationalism han själv utsatts för inte går att se som en specifik turkisk fråga utan istället bör betraktas som ett allt vanligare fenomen i länder där framväxande medelklasser försöker värja sig för folklig kritik mot att de sviker traditionen. Hoppas att han inte har rätt i det.

Inga kommentarer: