2008-08-13

Vi vänsterhänta

En dag för vänsterhänta. Naturligtvis finns den. 13 augusti ska vi som är vänsterhänta sträcka på oss lite extra, tänker sig instiftarna. Jag gör ett försök: Åhej!

Dagen är lika lite officiellt sanktionerad som Världsskattdagen, så visst kan man ta till sig den med glimten i ögat. Och nog kan man som vänsterhänt dra anekdot på anekdot om olägenheten i att skära i felvända limpor, skriva så att handen inte suddar ut orden på pappret och hantera felvända handtag på köksredskap. En hel värld av smärre i-landsproblem öppnar sig. Fascinerande, eller hur?

Men så har vi det här med alla tröttsamma uppräkningar av kända vänsterhänta personer, levande och döda. Inte nog med listorna, vissa personer på dem är omtvistade kan man läsa när man fördjupar sig i det ack så rafflande ämnet. Paul McCartney har till exempel setts använda högerhanden, trots att han brukar listas som vänsterhänt. Hello Goodbye!

Ungefär var tionde person på jorden är vänsterhänt så självklart finns det politiker, skådespelare, artister, idrottare och andra celebriteter bland alla dessa miljontals människor. Låt mig gissa att deras identitet som kändisar är bra mycket större än den samhörighet de känner av att vara vänsterhänta.

Jag blundar och ser framför mig Vänsterhäntas världskongress med delegat Barack Obama som med rungande stämma talar om eländet med de aviga greppen på tårtspadar och pennvässare. ”We need change!”

Inga kommentarer: