2008-08-05

Blicka bakåt och framåt

Inget är så enkelt som att titta i backspegeln och se hur fel smarta personer haft om vad som komma skall. Vetenskapen och den tekniska utvecklingen har gång på gång ryckt undan mattan för dem som trott sig blicka framåt med båda fötterna stadigt på marken.

Här är ett exempel som jag hittade i Richard Dawkins hjärnkittlande populärvetenskapliga bok Unweaving the Rainbow. Det är den amerikanske astronomen William Henry Pickering (1858-1938) som citeras:

The popular mind often pictures gigantic flying machines speeding across the Atlantic and carrying innumerable passengers in a way analogous to our modern steamships … It seems safe to say that such ideas must be wholly visionary, and even if a machine could get across with one or two passengers the expense would be prohibitive …


Den inte lika enkla uppgiften är att titta sig omkring här och nu och fundera över vilka förutsägelser som kommer att te sig lika tokiga som den här i framtiden. Det riktigt stimulerande med det tankeexperimentet är att det helt säkert kommer att ske många fantastiska genombrott och landvinningar som vi inte har en aning om i dag.

Inga kommentarer: