2006-09-23

Guds dåliga idéer

Det blev varma applåder här på Bokmässan i förmiddags när Ayaan Hirsi Ali, Sverigeaktuell med boken En fri röst och författaren Lena Andersson samtalade med svenska PEN:s ordförande Björn Linnell på temat ”Att sätta gränser för Gud”.
Från sina olika erfarenheter och utgångspunkter berättade de båda om hur viktigt det är att inte avstå från att kritisera religionen när den används som ett maktinstrument för att tvinga människor till underkastelse – i familjen eller i samhället.
Ayaan Hirsi Ali är den som i särklass får betala högst pris för sitt engagemang mot religiös intolerans. Lena Andersson fick hatbrev efter sitt uppmärksammade sommarprogram om Jesus förra året, men Ayaan Hirsi Ali – som nu lämnat Holland för USA – måste ständigt ha polisbeskydd när hon framträder. Det är värt det, säger hon. Inte undra på att hon fick varma applåder.
Så vad säger man när människor som kränker andra hävdar att de har stöd för sina idéer i religionen? ”Then I say God has a very bad idea”, svarade Ayaan Hirsi Ali.

Inga kommentarer: