2006-08-13

Ett kubanskt vägskäl

I dag fyller Fidel Castro 80 år, men det storstilade firandet i Kuba är ju uppskjutet eftersom diktatorn tvingats ta timeout från makten. Nu är Castro i händerna på den av regimen haussade kubanska sjukvården. Tänk vilken propagandaförlust det vore för revolutionen om den inte ens förmår kurera självaste el Comandante en Jefe.

Apropå propaganda: I slutet av juni åkte jag och två vänner bil i Kuba från Santa Clara till kuststaden Matanzas. Det var sen kväll och becksvart. Glöm allt som heter ljuskällor, bortsett från hyrbilens lyktor. Glöm det där med vägskyltar också. På Kuba prioriteras propagandaskyltar med slagord om revolutionen före information.

Var vi på rätt väg? Ingen av oss visste. Efter en lång stunds körning förbi ett och annat ekipage med häst och vagn i mörkret och otaliga hål i vägen kom vi fram till ännu en korsning. Vi han se konturerna av en skylt vid vägskälet och tänka att den väl ändå måste ange vägen till Matanzas, innan ljuskäglorna från bilen lyste upp propagandabudskapet från kommunistpartiet: ”Brillamos con luz propia” – ”Vi skiner med vårt eget ljus”.

2 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Svenska medier har rapporterat väldigt olika om gubbens 80-årsdag. Märkligast har Aftonbladet varit. Mer om det här.

Magnus Krantz sa...

Instämmer! Bra sammanställning. Apropå Raúl Rivero som Ekot berättade om kommer en bok av honom ut i svensk översättning senare under denna månad på Silc förlag: "Mörkläggning - och 51 andra kränkningar av den kubanska statens oberoende och territoriella integritet". Jag kan varmt rekommendera den!