2005-09-19

Ingen etikettfråga

Nu är jag tillbaka i Sverige efter några dagars valrörelsebevakning i Berlin. Det är en stad som bär på många minnen från öst-tiden. (Jag kan verkligen rekommendera Mauermuseum för dem som inte varit där).

Här hemma ser jag att Lars Ohly har besökt partiets Uddevalla-avdelning i helgen för att bemöta kritik därifrån om bland annat hans bekännelse till kommunismen. Hur någon kan fortsätta kalla sig för kommunist trots allt elände den orsakat blir om möjligt ännu svårare att förstå när historien kommer så nära som vid ett besök i Berlin.

Ohly medger att det är ett problem att folk förknippar k-ordet med elände och förtryck. Han säger till och med att han kan fundera på att inte använda det när han pratar med folk. Se där ett sätt att undvika kärnfrågan. Problemet är ju inte kommunikation, utan fakta. Kommunismen har de facto lett till elände och förtryck där den har praktiserats och där den fortsätter att praktiseras av regeringar i världen.

Så hur trovärdig är egentligen Lars Ohly? Har han till exempel gått ur Fidel Castros svenska fanclub, Svensk-kubanska föreningen?

Inga kommentarer: